Vaellus haastaa Välähdyksen Kavioliigan neljännessä osakilpailussa Vermossa

Vaellus kilpailee toisen kerran Kavioliigassa lauantaina. Kuva: Ida Laine

Vaellus kilpailee toisen kerran Kavioliigassa lauantaina. Kuva: Ida Laine

Kavioliiga jatkuu lämminveristen ja kylmäveristen osakilpailuilla Vermon EM-raveissa lauantaina 12. lokakuuta. Kylmäveristen kisassa nähdään Timo Vääräsen valmentama Vaellus, joka haastaa Ville Korjuksen Välähdyksen. Neljäs osakilpailu ajetaan 2620 metrin matkalla ravien 5. lähtönä.

Vaellus on tällä hetkellä sijalla kolmetoista Kavioliigassa, mutta ori on noussut syksyllä huippukuntoon ja Vermon osakilpailusta on lupa odottaa nousua myös pistepörssissä. Vaellus on voittanut kaksi edellistä kilpailuaan, edellinen voitto tuli keskiviikkona. Hevonen jäi Vermon keskiviikkoravien jälkeen Kaisa Toivosen talliin odottamaan Kavioliigan osakilpailua.

”Välipäivinä Vaellus on tarhaillut ja sitä on kävelytelty. Olemme pyrkineet ottamaan rennosti, vaikka orihevonen päivystääkin vieraassa paikassa. Tämä on ensimmäinen kerta, kun olemme useamman yön poissa kotitallista, mikä voi tietenkin vaikuttaa jonkin verran suoritukseen”, Kiuruvedellä hevosia valmentava Vääränen kertoo.

Vääränen lähtee osakilpailuun positiivisin odotuksin, vaikka näkeekin sisäradan ja viereltä kovaa kiihdyttävän Välähdyksen muodostavan pienen laukkariskin Vaellukselle.

”Keskiviikon voitto oli jo niin mahtava juttu, että olen tyytyväinen meidän etelän reissuun kävi lauantaina miten tahansa. Nyt on jo pääruoka saatu, ja lauantaina pärjäämällä voimme saada jälkiruokaa”, Vääränen kuvailee.

Vaellus menestyi jo nuorena hienosti. Viime vuosina hevonen on ottanut askelia kohti suomenhevosten huippua. Vääränen kertoo, että Vaellukselta puuttuu vielä tarvittavaa rutiinia aivan kovimpiin lähtöihin, sillä 9-vuotiaaksi hevoseksi se on kilpaillut verrattain vähän. Vermon osakilpailu on Vaelluksen uran 49. lähtö.

”Kapasiteetti Vaelluksella riittää myös Välähdystä ja muita huippuja vastaan. Näissä lähdöissä menestyy vain ajamalla hevosen sisään niihin. Ei minua yllättäisi se, jos Vaellus alkaisi pärjätä aivan parhaimmissa lähdöissä. Mutta tietysti siihen vaaditaan hevoselta hyvää terveyttä, ja aina paras päivänkunto”, Vääränen toteaa.

Vaellusta ohjastaa Kavioliigan ohjastajien pistepörssin kärkinimi Santtu Raitala. Raitala on erittäin suosittu ohjastaja sekä lämminverisille että kylmäverisille. Vaellusta Raitala on ohjastanut kesästä asti, ja yhteistyö on tuottanut jo kolme voittoa.

”Valitsin Santun ohjastajaksi, koska hän on rauhallinen ja on lisäksi meiltä päin kotoisinkin. Hannu Hietanen oli pitkään vakiokuski, mutta hänellä on omasta tallista näihin lähtöihin Joriini. Vaellukselle sopii Santun rauhallisuus. Hevonen tietää milloin on tosi kyseessä, lämmityksessä Vaellus ei koskaan vakuuta, mutta startissa se tekee aina parhaansa”, Vääränen kertoo.  

Reilun kuukauden kuluttua ajettava Kavioliiga Grand Prix on monen valmentajan mielessä, mutta Vaelluksen kanssa edetään Vääräsen mukaan päivä ja startti kerrallaan.  

Hanna Närhinen