Lumiravien lauantaina Fortum HorsePower islanninhevosten passinäytös

Ideapark Lumiraveissa nähdään Fortum HorsePower islanninhevosten passinäytös lauantaina 10.3. noin klo 17.10 alkaen.

Kuva: Johanna Vaurio-Teräväinen

Kuva: Johanna Vaurio-Teräväinen

Pienillä, vahvoilla islanninhevosilla on perusaskellajien lisäksi kaksi erikoisaskellajia: töltti ja liitopassi. Liitopassi on nopea kaksitahtinen askellaji, jossa saman puolen jalkapari käy maassa yhtä aikaa. Askelten välillä on selvä liitovaihe, jolloin kaikki jalat ovat ilmassa. Passia ratsastettaessa tavoitellaan hyvää ja puhdasta tahtia sekä mahdollisimman suurta nopeutta.

Tule seuraamaan islanninhevosten vauhdikasta passijuoksua Ideaparkin Lumiraveihin 10.3. 2018. Lauantaina klo 17.12 alkaen ratsastetaan näytösluontoinen P3-passiluokka 150 metrin juoksulla. Suoritukset tapahtuvat energisinä parilähtöinä.

Kun lähettäjän starttilippu laskeutuu, hevoset lähtevät valitsemassaan askellajissa liikkeelle ja ajanotto alkaa. Hevosten täytyy olla puhtaassa liitopassissa 50 metrin kohdalla ja säilyttää passi aina 150 metrin kohdalla olevalle maaliviivalle asti, jossa ajanlaskenta päättyy.

Linjatuomarit arvioivat, ovatko hevoset vaaditun matkan liitopassissa. Suorituksen jälkeen kuuluttaja pyytää tuomareita näyttämään lippuja kummallekin ratsukolle. Puhdas passi ilmoitetaan valkoisella lipulla, rikko punaisella. Jos yksikin punainen lippu nousee, juoksu hylätään ja ratsukolle ei anneta aikaa.

Kaikki ratsukot saavat kaksi lähtöä. Toisella kierroksella lähtöjärjestys muuttuu siten, että nopeimmat ajat saavuttaneet ratsukot starttaavat viimeisenä. Nopeimman ajan juossut ratsukko voittaa kilpailun.

Mukana on useita islanninhevosratsastuksen Suomenmestareita ja myös maajokkue-edustajana kansainvälisesti menestynyt Annika Kyrklund. Suurin osa kilpailijoista esiintyi myös viime kevään Hevoset Kaivarissa-tapahtumassa. Silloin koko kilpailun yllättäjä oli junioriratsastaja Gerda-Erika Viinanen, joka voitti koko kilpailun. Tule mukaan jännäämään miten lauantaina käy, kun juoksut tapahtuvat lumiravien jääradalla!

Lumiravien passikilpailuun osallistuvat seuraavat ratsukot:

1. Annika Kyrklund ja Jara frá Horni
2. Elisa Tani ja Röskur frá Dynum
3. Anna Tupala ja Myrra frá Reykjum
4. Marleena Mönkäre ja Svarta-Skotta frá Hala
5. Milja Kuismin ja Sölvey fra Steinnesi
6. Gerda-Erika Viinanen ja Svala frá Minni-Borg
7. Iida Niemi ja Herakles frá Herridarhóli
8. Rauha Hirvonen ja Ímynd frá Gröf

 

Hanna Närhinen